2010. december 5., vasárnap

Niki féle töltött csirke hagymás tört burgonyával


Ezt a receptet édesanyám névnapja alkalmából készítettem el. Töltött csirkét szeretett volna enni, és én csavartam egyet a hagyományos töltelék recepten, mindenki legnagyobb megelégedésére :P.



Hozzávalók
fejenként egy egész csirkecomb
2 zsemle
10 dkg csirkemáj
10 dkg csiperke gomba
fél csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
só, bors, pirospaprika, majoranna
1 ek olaj
zsemlemorzsa

Főzőcske
Először is a tölteléket készítem el. Két tojást felteszek hideg vízben a tűzhelyre, ezekből kemény tojást főzők. Amíg ez fő a vöröshagymát megpucolom és egészen apróra vágom. Megfonnyasztom az olajon, majd hozzáadom a szintén apróra vágott csiperke gombát (nyugodtan mehet hozzá a szára is). Ha már ez is megpuhult mehet hozzá a szintén apróra vágott csirkemáj és petrezselyem. Ennek már csak pár pillanat kell, ha a máj elszíneződött már kész is. Félreteszem és hagyom egy kicsit kihűlni. Közben elvileg a tojás is megfőtt, hideg víz alá dugom, majd megpucolom és szintén apróra vágom (a legegyszerűbb a tojás szeletelővel, csak forgatni kell a pengék alatt).
E közben a 2 zsemlét is vízbe áztatom, majd jó alaposan kinyomkodom és a lepirított masszához teszem, amihez hozzáadom a felapírott tojásokat is. Jöhet a megmaradt egy tojás hozzá nyersen, a fűszerek (só, bors, majoranna, pirospaprika), kellő mennyiségű zsemlemorzsa (annyit tegyünk hozzá, hogy sűrű legyen a massza, ne folyós, kb. 2-3 ek), majd az összekutyulás. Eme katartikus pillanatban kötelező a kóstolás, ha valami fűszer hiányzik, akkor pótolom. Ezzel a töltelék kész.
A következő lépés egy kis matatás lesz. A lemosott csirkecombok bőre alá benyúlok a mutató ujjammal és leválasztom őket a húsról, de nem teljesen, csak középen. Így végül is zsemeket csinálok a combok bőre alá, ez lesz a töltelék helye. A masszát beletölthetjük nyomózsák segítségével is, de akit nem zavar a maszatolás az használhat kiskanalat vagy a puszta kezét is. Ne sajnáljuk a cuccot, hiszen ez ételünk lelke.
A megtöltött combokat mindkét oldalukon sózom, borsozzom, a bőrős oldalukon pedig pirospaprikával is megszórom, majd a bőrüket több helyen megszúrkálom, hogy a töltelékből kifővő gőz itt tudjon majd távozni, így nem fog a bőr megrepedni. Méretes tepsibe fektetem őket a bőrős oldalukkal felfelé, 2 deci vízet öntök alájuk, alufóliával letakarom őket és már mehetnek is a 160 fokos sütőbe. Ilyen hőmérsékleten kell neki minimum másfél óra, de ezzel biztosítva van, hogy a töltelék alatt a pipihúsi is vajpuha lesz. Ezt követően a fóliát leveszem róluk, a hőfokot feltekerem 200-ra, hagy legyen melegük a kis drágáknak, és visszarakom a tepsit még 15 percre, hogy a bőrük fincsi ropogós legyen, miközben a szafttal bőszen locsolgatom.

Tipp
Ugyanezzel a töltelék recepttel egész csirkét is tölthetünk, ez esetben a mellhús felett található bőr alá kell a masszát nyomni. Ez a töltelék az én változatom, de természetesen ezt is lehet ízlés szerint tovább variálni. Például a csiperke helyett használhatunk laska vagy erdei gombát, és mivel a gombához remekül illik rozmaring, azzal is fűszerezhetjük. Mehet bele kukorica vagy zöldborsó is, vagy répa, cukkini.

Köret
Egy ilyen pazar főételhez egyszerű köret illit, aminél fontos, hogy gyorsan elkészíthető legyen a sok pepecselés után. Egy ilyen választás lehet a hagymás tört burgonya, amit meglocsolva a combok szaftjával egyszerűen páratlan a kulináris élmény. Bármilyen más sült húsos ételhez is kíváló választás.

Hozzávalók
1 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
5 ek olaj
só, bors, pirospaprika

Főzőcske
Na ez tényleg nem lesz bonyolult. A burgonyát megpucolom, apró kockákra vágom, és annyi vízben ami épp ellepi felteszem főni (el ne felejtsük a vízet jó alaposan megsózni, mert a burgonya rengeteg sót vesz fel). Akkor kész, ha már kezd szétesni.
Amíg a krumpli fő félkarikára vágom a hagymát és egy nagy serpenyőben az olajon megpunnyasztom. A megfőtt burgonyát hozzádobom és együtt pirítom tovább őket. Ha jól megfőztük a krumplit, akkor a kevergetés közben magától fog szétesni és így már további törést nem igényel. Menet közben alaposan sózom, ízlés szerint borsozom és fűszerezem pirospaprikával.

Tipp
Minél apróbb kockákra vágjuk a krumplit a főzéshez, annál hamarabb elkészülnek. A pirításhoz nincs általános szabály, hogy mennyire kell megtenni, hiszen mindenkinek a saját szája ízét kell megtalálnia. További fűszerezés lehetséges majorannával vagy rozmaringgal, ez mindkettő remekül illik a burgonyához.
Ehhez az ételhez az a jó, ha nem teljesen új burgonyát választunk, hanem olyat, aminek kicsit nagyobb a keményítő tartalma, így fogja tudni a tört állagot megfelelően elérni.
Ez az étel frissen a legjobb, úgyhogy ha csak lehetséges ne készítsük el előre. Viszont a burgonyát meg lehet előre főzni, maga a végjáték pedig nem több tíz percnél.

1 megjegyzés: