Most jöjjön egy lényegesen egyszerűbb karácsonyi sütemény változat azoknak, akik nem szeretik a pepecselést, de a pazar eredményt annál inkább. Gyorsan elkészíthető, mint egy muffin, mégis különleges, igazi desszert költemény.
Hozzávalók
20 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
csipet só
15 dkg kristálycukor
1 egész tojás és egy tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 dl tej
0,75 dl növényi étolaj
10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
5 dkg dió
5 dkg mandula
Sütőcske
Na ez aztán tényleg a világ legegyszerűbb tészta receptje. Mindösszesen annyit kell tennem, hogy a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverem, még a lisztet sem kell átszitálni. Ha az ízlésünknek úgy jobb a kandírozott gyümölcsöket kissé felapríthatjuk, illetve a diót, mandulát is érdemes egy kicsit a késsel megdarabolni. Megkeverem egy fakanállal a tésztát, mégcsak nem is kell túlságosan alaposan, és már mehet is a muffin sütő formába. A mélyedéseket kb. 2/3-ig töltöm csak meg, mert a sütőpor miatt meg fognak nőni a kis édesek. Előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 20 perc alatt elkészülnek.
Amíg a muffinok sülnek, illetve hűlnek egy isteni cukormázat készítek a sütik tetejére. Ehhez egyetlen szem tojás fehérjét csomómentesre keverek a 15 dkg porcukorral. A csomómentességen lényegesen sokat tud segíteni, ha a porcukrot előzetesen átszitáljuk, illetve a keveréshez habverőt vagy villát használunk. A kihűlt muffinok tetejét ezzel a mázzal kenem meg, végül megszórom valami díszítéssel. A cukormáz kb. fél óra száradás után isteni ropogós lesz a tetején. Pazar, és nagyon laktató, úgyhogy ne higyjük, hogy kevés belőle a 14 darab (ennyi tésztából ennyi muffin lesz).
Tipp
Vegyes kandírozott trópusi gyümölcs mixet kimérve bármelyik piacon vásárolhatunk, általában a magokat árusító standok mind tartanak ilyet a kínálatukban.
Ha nem szilikonos sütőformát használunk, akkor célszerű a muffin tepsit kibélelni muffin papírral, vagy kikenni a formákat mielőtt a tésztát belekanalazzuk.
A cukormáz tetején a díszítés lehet torta dara (csokis vagy színes), cukorszemek, reszelt csokoládé, darált dió, szeletelt mandula, végtelen a lehetőségek tárháza.
A növény étolajhoz valami semleges ízű olajat válasszunk, mint pl. a napraforgó vagy a mogyoróolaj, olívaolajat semmiképpen se!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése