2010. december 29., szerda

Niki féle harcsás pite



Bár én nem csak karácsonykor szeretek halat enni, karácsonykor azonban kötelezőnek tartom. Ez a pite  olyan különleges ünnepi alkalmakra ideális, mint amilyen a karácsony is. Különösen azért jó választás az ünnepekkor, mert nem nehéz, nem telít el úgy, mint  például a töltött káposzta. Mindenki imádni fogja.



Hozzávalók
egy kb. 50-60 dkg-os afrikai harcsa filé
2 fej vöröshagyma
2 friss és 3 főtt tojás
2,5 dl főzőtejszín
10 dkg reszelt sajt
fél csokor petrezselyem
só, bors
2 ek étolaj
25 dkg finomliszt
12,5 dkg kocka margarin


Főzőcske
Először is azzal kezdem, hogy összeállítom a pite tésztát. Ehhez a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadok egy kk sót, a margarint felkockázva, majd szépen elmorzsolom a liszttel, végül teljesen összegyúrom, aztán az egészet félreteszem pihenni, amíg a tölteléket elkészítem. Ehhez a hagymát felkockázom nem túl apróra és az olajon ledinsztelem. Közben felkockázom a harcsát, és ha a hagyma már üveges rádobom. Neki viszont már csak egy-két perc kell, ha kifehéredett a hús már le is húzhatjuk a tűzről. Ekkor hozzákeverem a felaprított petrezselymet, majd előveszem a hűtőből a pihenő tésztát. Kinyújtom akkorára, hogy egy 26 cm-es pite formát ki tudjak vele bélelni és 8 perce 165 fokra előmelegített sütőbe tolom. Az elősütött tésztát ezután kiveszem, beleterítem a harcsát, majd a tetejét megrakom a szeletekre vágott főtt tojással.
A pite töltelékének befejezéséhez a főzőtejszínt elkeverem a két friss, nyers tojással, alaposan sózom, borsozom. Ha túl sűrű lenne, akkor egy kis tejjel lehet hígítani, ha viszont túl híg lenne (ez sajnos a főzőtejszín állagától függ, nagyon nagy különbségek lehetnek az egyes márkák között), akkor egy kis tejföl hozzáadásával tudunk javítani az állagon. Na szóval, ha megvan az öntet, akkor az egészet ráöntöm a tojásos harcsára, de csak annyira, hogy a pite formából ne folyjon ki. Végül a tetejét megszórom reszelt sajttal és mehet vissza a sütőbe további max. fél órára, de a hőfokot feltekerem 200 fokra. Akkor jó, ha a tojásos tejszínes massza szilárdan összeállt. Ha kész, mielőtt felszeletelném legalább 10 percet hagyom állni, így a töltelék már tuttira nem fog szétfolyni.

Tipp
Afrikai harcsa filé helyett, ha futja használhatunk szürke harcsát vagy csukát, vagy bármi más szálka nélküli rabló halat is. Vöröshagyma helyett tehetünk bele lila- vagy póréhagymát is, mehet bele gomba vagy zöldborsó, szóval egyéb zöldésgekkel is lehet kedvünk szerint gazdagítani.
A reszelt sajtnál a hagyományos trappistán kívül használhatunk pizza mozzarellát, edami vagy ementali sajtot, de nagyon karakteres ízű sajtokat ne válasszunk.
Nem kell hozzá semmi köret, tökéletes egytálétel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése