2010. december 29., szerda

Karácsonyfa linzer





Ez egy egészen különleges, igazi karácsonyi aprósütemény. Macerás az elkészítése, de egy évben egyszer érdemes rááldozni az időt, hogy lenyűgözzük vele a családot, biztosíthatok mindenkit: az elismerés garantált lesz.







Hozzávalók
A tésztához
50 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaniliáscukor
25 dkg kocka margarin
1 csomag sütőpor
2 tojás
1 csapott evőkanál keserű kakaópor
A grillázshoz
15 dkg kristálycukor
fél dl habtejszín
5 dkg dió
5 dkg mandula
A tetejére
20 dkg olvasztott csokoládé
2 dkg kókuszreszelék

Sütőcske
Először is a kakaós linzer tésztát készítem el. Ehhez a finomlisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, vaniliás cukrot, sütőport, a tojásokat, beleszitálom a kakaóport, végül hozzáadom a kockákra vágott margarint. A hozzávalókat az ujjaim között kezdem el morzsolni, majd ha már a margarin eléggé szétoszlott a lisztben, akkor jöhet az összegyúrás. Ha összeállt nem kell pihentetni, rögtön lehet nyújtani  (fél centi vastagra) és szaggatni, én ehhez a sütihez karácsonyfa alakú szaggató formát használok, hogy az ünnephez passzoljon.  Ha kész, akkor mehetnek sütőpapírral kibélelt tepsikbe, majd a 165 fokra előmelegített sütőbe, légkeveréses fokozatra 15 percre (nem többre, mert hamar megég).
Amíg a karácsonyfák hűlnek elkészítem a grillázst. Ez marha nagy ördöngösségnek tűnik, de  koránt sem az. Először is a diót és a mandulát késsel felaprítom (nem darált állapotban kell!). Ezután a cukorból karamellt készítek a tűzhelyen, azaz egy edényben folyamatos kevergetés mellett felolvasztom, és amikor már szép barna, de még nem égett meg hozzá zuttyantom a tejszínt. A hideg tejszín hirtelen összekapja majd a karamellt, de nem kell aggódni, további melegítés hatására újra egynemű állagot fognak alkotni. Amikor ezt elértük, akkor jöhet hozzá a felaprított dió és mandula, gyors keverés, és most kell nagyon észnél lenni. A grillázst még az előtt az időközben kihűlt karácsonyfákra kell halmozni, hogy a karamell teljesen kihűlne, mert akkor bizony beleköt az edénybe. Ehhez a legcélszerűbb két kávéskanalat használni, az egyikkel porciózunk, a másikkal leválasztjuk a porciós kanálról a grillázst.
Ha a grillázs teljesen megkötött, azaz kihűlt következhet az utolsó mozzanat. A csokoládét egy hőálló edényben a mikrohullámú sütőben a legalacsonyabb fokozaton szépen lassan felolvasztjuk, majd szintén kiskanál segítségével a grillázsok tetejére kenjük. Végül mielőtt a csoki megszilárdulna megszórjuk a kókuszreszelékkel. Ettől olyan lesz a sütemény, mint a hópelyhes fenyőfa.


Tipp
Ehhez a sütihez szintén használhatunk a margarin helyett vajat, ha futja rá, de igazából nem lesz annyival érdemben finomabb tőle a süteményünk, mint amennyivel többe kerül a vaj a margarinnál. Vagy keverhetjük fele-fele arányban is.
Az edényt, amelyben a karamellt készítettük a legkönnyebben úgy tudjuk kimosni, ha vízzel felöntjük és visszatesszük a tűzre amíg a víz fel nem forr. Melegedés közben az edény oldalára kötött karamell feloldódik és szépen leázik.
A csokoládét felolvaszthatjuk vízgőz felett is, ha van hozzá időnk, energiánk, türelmünk és tehetségünk. Az én véleményem az, hogy a mikrohullám tutti eredményt ad mindig, és gyorsabban jutunk hozzá, ráadásul energiatakarékosabban is.
Dió és mandula mellett vagy helyett más magházasokat is használhatunk, például mogyorót, pisztáciát, kesudiót, pekándiót, stb.

1 megjegyzés:

  1. Ha finomat akartok enni, akkor feltétlen készítsétek el. Fenomenálisan finom. Megéri a babrát!

    VálaszTörlés