Ez egy egészen különleges, igazi karácsonyi aprósütemény. Macerás az elkészítése, de egy évben egyszer érdemes rááldozni az időt, hogy lenyűgözzük vele a családot, biztosíthatok mindenkit: az elismerés garantált lesz.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaniliáscukor
25 dkg kocka margarin
1 csomag sütőpor
2 tojás
1 csapott evőkanál keserű kakaópor
A grillázshoz
15 dkg kristálycukor
fél dl habtejszín
5 dkg dió
5 dkg mandula
A tetejére
20 dkg olvasztott csokoládé
2 dkg kókuszreszelék
Sütőcske
Először is a kakaós linzer tésztát készítem el. Ehhez a finomlisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, vaniliás cukrot, sütőport, a tojásokat, beleszitálom a kakaóport, végül hozzáadom a kockákra vágott margarint. A hozzávalókat az ujjaim között kezdem el morzsolni, majd ha már a margarin eléggé szétoszlott a lisztben, akkor jöhet az összegyúrás. Ha összeállt nem kell pihentetni, rögtön lehet nyújtani (fél centi vastagra) és szaggatni, én ehhez a sütihez karácsonyfa alakú szaggató formát használok, hogy az ünnephez passzoljon. Ha kész, akkor mehetnek sütőpapírral kibélelt tepsikbe, majd a 165 fokra előmelegített sütőbe, légkeveréses fokozatra 15 percre (nem többre, mert hamar megég).
Amíg a karácsonyfák hűlnek elkészítem a grillázst. Ez marha nagy ördöngösségnek tűnik, de koránt sem az. Először is a diót és a mandulát késsel felaprítom (nem darált állapotban kell!). Ezután a cukorból karamellt készítek a tűzhelyen, azaz egy edényben folyamatos kevergetés mellett felolvasztom, és amikor már szép barna, de még nem égett meg hozzá zuttyantom a tejszínt. A hideg tejszín hirtelen összekapja majd a karamellt, de nem kell aggódni, további melegítés hatására újra egynemű állagot fognak alkotni. Amikor ezt elértük, akkor jöhet hozzá a felaprított dió és mandula, gyors keverés, és most kell nagyon észnél lenni. A grillázst még az előtt az időközben kihűlt karácsonyfákra kell halmozni, hogy a karamell teljesen kihűlne, mert akkor bizony beleköt az edénybe. Ehhez a legcélszerűbb két kávéskanalat használni, az egyikkel porciózunk, a másikkal leválasztjuk a porciós kanálról a grillázst.
Ha a grillázs teljesen megkötött, azaz kihűlt következhet az utolsó mozzanat. A csokoládét egy hőálló edényben a mikrohullámú sütőben a legalacsonyabb fokozaton szépen lassan felolvasztjuk, majd szintén kiskanál segítségével a grillázsok tetejére kenjük. Végül mielőtt a csoki megszilárdulna megszórjuk a kókuszreszelékkel. Ettől olyan lesz a sütemény, mint a hópelyhes fenyőfa.
Tipp
Ehhez a sütihez szintén használhatunk a margarin helyett vajat, ha futja rá, de igazából nem lesz annyival érdemben finomabb tőle a süteményünk, mint amennyivel többe kerül a vaj a margarinnál. Vagy keverhetjük fele-fele arányban is.
Az edényt, amelyben a karamellt készítettük a legkönnyebben úgy tudjuk kimosni, ha vízzel felöntjük és visszatesszük a tűzre amíg a víz fel nem forr. Melegedés közben az edény oldalára kötött karamell feloldódik és szépen leázik.
A csokoládét felolvaszthatjuk vízgőz felett is, ha van hozzá időnk, energiánk, türelmünk és tehetségünk. Az én véleményem az, hogy a mikrohullám tutti eredményt ad mindig, és gyorsabban jutunk hozzá, ráadásul energiatakarékosabban is.
Dió és mandula mellett vagy helyett más magházasokat is használhatunk, például mogyorót, pisztáciát, kesudiót, pekándiót, stb.
Ha finomat akartok enni, akkor feltétlen készítsétek el. Fenomenálisan finom. Megéri a babrát!
VálaszTörlés