2010. december 27., hétfő

Niki féle magos pogácsa

Ez a pogi recept annyira jó, hogy a végterméket nem lehet megunni. Érdemes belőle ipari mennyiséget gyártani lefagyasztásra is, így ha megkívánjuk, akkor a fagyasztóból bármikor előkaphatjuk, és anélkül fogyaszthatjuk, hogy a fáradtságos elkészítésen át kellene esnünk. Mondom ezt azért is, mert ez sajnos nem egy könnyen elkészíthető csemege, viszont annál inkább megéri a fáradozást.


Hozzávalók (az ipari mennyiséghez)
1 kg finomliszt (plusz valamennyi a nyújtáshoz)
2 dl langyos tej
1 kocka friss élesztő
40 dkg kocka margarin
2 tojás sárgája és egy egész tojás
2,5 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
10 dkg hántolt napraforgómag (azaz póriasan szotyola) vagy tökmag vagy mindkettő vegyesen
1 kk cukor
2 kk ételízesítő
1 csipet só

Sütőcske
Először is az élesztőt a langyos tejben fel kell futtatni, ehhez testhőmérsékletűre melegítem (akkor jó, ha az ujjunkat beledugva se nem hideg, se nem meleg), a cukrot felolvasztom benne, majd belemorzsolom az élesztőt. Ez után félre vele, amíg fel nem fut. De addig sem tétlenkedem, a lisztet nagy tálba szitálom (mindig fontos hogy szitáljuk át a lisztet, nem csak azért, hogy a benne lévő piszkot így kiszemezzük, hanem azért is, mert így kaphatunk lágy, levegős tésztát). A margarint egyszeregy centis kockákra vágom és a liszthez adom a tojások sárgájával, a csipet sóval, és a tejföllel együtt. Ha az élesztő már a plafonig futott az is mehet hozzá, és jöhet a kétkezi munka. A tésztát teljesen simára kell dolgozni, ha már kezd összeállni kiborítom a munkalapra (igényesebbek a nyújtódeszkára) és ott fejezem be a dagasztást. Ha szépen összeállt rögtön pihentetés nélkül ki is nyújtom kb. 6-7 mm vastagra. Eme szent pillanatban megszóróm a magokkal, a reszelt sajttal, (fontos, hogy a sajtot és a magokat négy felé osszuk, mert minden hajtogatásnál kelleni fog egy negyed rész, plusz a végén a tetejére is!!) fél kk ételízesítővel és ezeket egy picit bele is nyomkodom a tésztába, hogy a hajtogatásnál ne potyogjanak szanaszét. A hajtogatásnál először a széleket hajtom egymásra, majd az alját és végül a tetejét, és ezután jöhet a pihi. Meleg helyre teszem negyed órára nyugodni, erre így télvíz idején a legideálisabb hely a sütő. Légkeveréses fokozatra, 40 fokra, és nem felejtem el a tetejéről a takarót (konyharuhát) sem, nehogy kiszáradjon a kicsike.
Negyed óra elteltével előveszem a szép húsosra dagadt jószágot, és ismét kinyújtom, szórom, hajtogatom, majd újra jöhet negyed óra pihi, amit még egy nyújtás, szórás, hajtogatás követ. Az ez után pihi elteltével fél centi vastagra nyújtom a tésztát, megkenem a felvert egész tojással. Megszórom sima sóval, a maradék magokkal és reszelt sajttal ismét és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A tepsiket sütőpapírral bélelem, megrakom a pogácsákkal és légkeveréses fokozaton 200 fokra előmelegített sütőbe tolom őket 15 percre. Ennyi idő alatt a pogik teljesen megsülnek, finomak, belül puhák, kívül ropogósak, egyszerűen páratlan :P.


Tipp
A sajtból legjobb vegyesen használni, és ne féljünk a markáns ízű sajtoktól sem, pl. edámi, ementáli, óvári. Még tökéletesebb lesz, ha teszünk bele füstölt sajtot is.
A sznobok most biztos megköpködnek, de szerintem teljesen felesleges vajat használni a margarin helyett, de persze semmi sem tiltja, szóval ha fussa rá, akkor használjuk nyugodtan a kb. ötször annyiba kerülő vajat a margarin helyett, bár nem hiszem, hogy lényegi különbséget érnénk el vele.
Ha tojásból marad meg fehérje, isten ments, hogy kidobjuk, kis edényben vagy zacskóban fagyasszuk inkább le, egy jó adag habcsókra így mindig futja belőle.
A szaggatás után megmaradt tésztát még összegyúrhatjuk (kár lenne veszendőbe mennie a finom tésztánknak), feldarabolhatjuk és vékony csíkokat sodorva belőle pereceket formázhatunk. 
Ha tényleg az ipari mennyiséget készítettük és nincs siserehad, aki azonnal elfogyasztaná, akkor a tésztát fagyasszuk le. Célszerű nem teljesen nyersen, hanem egy kicsit elősütni, de még nem teljesen készre. A fagyasztáshoz ideális állapotukat a sütési idő úgy 8-10 percében érik el, ekkor vegyük ki a sütőből, teljesen hűtsük ki, és légmentesen záródó edényben tegyük a fagyasztóba. Amikor elővesszük hagyjuk kiengedni, majd 5 percre dugjuk a sütőbe és máris kész a friss, illatos pogácsánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése