2010. november 29., hétfő

Niki-féle chilis bab

Ez egy már rengetegszer kipróbált, és minden alkalommal tuttira bevált recept, szintén viszonylag gyorsan összedobható (főleg, ha minden hozzávalóból van odahaza), és kétség nélkül állíthatom, hogy minden tökös fickót levesz a lábáról. A körettől lett saját kreáció, a csípős fűszeres étel a szénhidráttal párosítva mindenkit felpörget.


Hozzávalók
30 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
1 szál (bátrabbaknak 2) piros chili
pirospaprika, bors, só
15 dkg fagyaszott kukorica
1 paradicsom konzerv
1 vörösbab konzerv
20 dkg reszelt sajt
1 pohár tejföl
1 ek ételízesítő
25 dkg szarvacska tészta

Főzőcske
A kezdés a szokásos: a hagymát leaprítom és megfonnyasztom az olajon, ha már üveges mehet rá a darált hús, amit egészen morzsalékosra kell piritani. Ekkor mehet rá a felaprított chili és a fokhagyma. Figyelem, a chili nem a magoktól erős, hanem a magok mellett, belül futó fehér erektől. Szóval, ha könnyíteni szeretnénk az erősségen, akkor ezeket kell eltávolítani. Ja, és a chilis kézzel senkinek ne jusson eszébe a szeméhez nyúlni, és az aprítás után azonnal mossunk kezet.
Ha már kész a hús, akkor mehet bele a felaprított paradicsom konzerv és fűszerezem a sóval, borssal, pirospaprikával. Amikor a paradicsom szósz már kellően egynemű zsupsz bele a kukoricával és a babkonzervvel (itt mehet bele a leve is, csak jót tesz neki). Lényegében az első és leglényegesebb ezzel elem kész.
A köret szarvacska tészta, amit az előírás szerint kifőzők, leszűrök (a vízből egy merőkanálnyit felfogok), és hideg vízzel átmosok, hogy ne puhuljon tovább. Egy nagy tálban összekeverem a tésztát a visszatartott főzővízzel, a tejföllel és egy evőkanál ételízesítővel.
A tálalás metodikája: egy adag tészta, egy adag szósz a tetejére pedig egy marékkal a reszelt sajtból. Tádám!

Tipp
A darált hús eredetileg tiszta marha, de én jobb szeretem, ha fele marha, fele sertés, mert a marha önmagában elég száraz. Persze aki egyiket sem favorizálja választhat baromfit is, de ha a pasit akarjuk megnyerni, akkor ezt nem javaslom.
Ha valaki nem szereti a nagyon csípőset (speciel én), akkor friss chili helyett tehet bele chili port, vagy erős pistát, és abból is csak szolidan.
A sajtból a szájunk íze szerint bármi jöhet, pl. gouda, edami vagy a hagyományos trappista, a lényeg, hogy max. félkemény sajt legyen, ami úgy jó, ha istenien ráolvad a tetejére.
Paradicsomkonzerv helyett használhatunk paradicsom pürét is, de ekkor még vízzel is fel kell önteni, hogy legyen szaftja bőségesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése