Ősszel van idénye a legtöbb almafajta termésének, így ezen időszakban rengeteg lehetőségünk nyílik almás sütemények készítésére. A Tatin-torta eredetileg francia recept. A fordított süteményt könnyen és gyorsan el lehet készíteni. A torta tetején a karamellás alma finom puha, míg alatta a tészta isteni ropogós.
Hozzávalók
20 dkg finomliszt
1,5 dl főzőtejszín
1 ek kristálycukor
csipet só
őrölt fahéj
4 savanyú alma
1 kk vaj
8 dkg barna cukor
Sütőcske
Azzal kezdem, hogy a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a főző tejszínt, a kristálycukrot, csipet sót, és egy csipetet az őrölt fahéjból is. Az egészet összegyúrom és a hütőbe teszem szunnyadni (ha esetleg kicsit több lisztet kíván semmi gond, sajnos a pontos mennyiség mindig a liszt fajtájától, egészen pontosan a sikér tartalmától függ), amíg az almákat elkészítem.
Az almákat megfosztom a héjuktól, kicsumázom és cikkekre vágom őket. Egy serpenyőben a vajat megolvasztom, hozzáadom a barna cukrot, majd megkaramellizálom rajta. Ha kész, akkor jöhet hozzá az összes alma, amivel azonban már csak annyira melegítem, hogy a karamell az összes almacikket bevonja (vagyis nem párolom meg az almát!). Ha ez megtörtént egy kávéskanál fahéjjal ízesítem majd egy pite formában öntöm az egészet (kb. 28 cm szélesbe).
Ekkor léphet újra színre a hütőben pihenő tészta, amit ugyanakkorára kell nyújtani, mint amekkora a pite forma. Itt a legegyszerűbb, ha a tésztát 2 folpack között nyújtjuk ki, így sem az asztalhoz, sem a nyújtófához nem fog hozzá ragadni. Ha kész, mint egy dunyhával betakarom vele az alma cikkeket, és a szélét is szépen ráhúzkodom, hogy sehol se lógjon ki.
Ekkor jöhet a szent pillanat: a sütőbe tolom a cuccost, 175 fokon (légkeveréses sütőben) kb. fél óra alatt készre sütöm. Ha a tészta már kezd barnulni, akkor kész.
Kiveszem a sütőből és még azon melegében meg kell fordítani, hogy ne kössön bele a pite formába. Ennek a látványos művelete a következő: egy nagy tálat borítok a sütő formára, majd egy határozott mozdulattal megfordítom őket. Ettől lesz fordított tészta :). Így kerül az alma felülre, a tészta pedig alulra.
Tipp
A tálalás történhet keményre vert cukrozott tejszínhabbal vagy fagylalttal, de egy kis porcukorral megszórva magában is isteni.
Az eredeti recept szerint a töltelék fém nyelű vas serpenyőben készül. Aki rendelkezik ilyennel az megspórolhatja magának a pite forma mosogatását, hiszen ez esetben a tésztát rögtön a serpenyőben lévő almára boríthatjuk, és a serpenyőt rakjuk a sütőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése