2010. november 29., hétfő

Tejszínes karfiolleves





Szezonja van a karfiolnak, aminek önmagában is olyan markáns az íze, hogy nem kell nagy varázslat ahhoz, hogy finomat alkossunk belőle. Ez ismét egy gyorsan elkészíthető recept a dolgos hétköznapokra.



Hozzávalók
fél fej karfiol
1 fej vöröshagyma
pici olaj
2 dl főzőtejszín
3 leveskocka
20 dkg finomliszt
1 tojás


Főzőcske
A karfiolt apró rózsákra szedem (lehet fagyaszottat is használni, így még gyorsabban elkészül, mert a fagyaszott zöldségnek szinte semmi főzési idő nem kell, mivel a fagyasztás némileg megroncsolja a rostokat). A hagymát picire aprítom és megpunnyasztom az olajon. Ha már üveges, akkor rádobom a karfiolt, egy icipici vízet öntök alá, beledobom a leveskockákat, lefedem és puhára párolom.
Amíg szottyad a karfiol a fedő alatt gyorsan összedobok egy kis nokedli tésztát. Ehhez 16 dkg-ot a lisztből elkeverek a tojással és kb. 2 dl vízzel.
Ha a karfiol már majdnem kész - mármint puha -, akkor felöntöm egy liter vízzel és felforralom. Ha már rotyog akkor septiben beleszaggatom a nokedlit, majd pik-pak jöhet egy kis lisztes habarás: a tejszínt elkeverem a maradék 4 dkg liszttel és két evőkanállal a levesből. Az egész zutty, mehet vissza bele, innentől már csak egy rottyantást kell várni és kész is.

Tipp
Ha valaki húsimádó, akkor gazdagíthatja egy kis csirkemellel, amit a puttyasztott hagymára kell rádobni és lepirítani, még mielőtt a karfiol belekerülne.
Akinek nincs kedve a nokedlivel pepecselni (bár én esküszön, hogy azzal a legfinomabb), az főzhet bele kész tésztát is, pl. copfocskát vagy csigatésztát. A lényeg, hogy a karfiol és a tészta mérete kb. egyforma legyen, ha nagyobb tésztát választunk, akkor a karfiolt is hagyjuk nagyobb darabokban.
Ugyanilyen finom változatot kaphatunk, ha tejszín helyett tejfölös habarást készítünk, vagy csinálhatjuk rántással is. Ez utóbbi esetben, ha a rántást egy kis pirospaprikával fűszerezzük, akkor magyaros változatot kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése