2010. november 5., péntek

Póréhagymás burgonya krémleves





Nagyon szeretem a leveseket, főleg így télen, mert felmelegítik az ember szívét. Ez a leves könnyen és gyorsan elkészíthető, és pénztárca kímélő megoldás ha egy kis melegségre vágyunk egy hideg téli estén.



Hozzávalók
fél szál póréhagyma
25 dkg burgonya
15 dkg bacon szalonna
3 leveskocka
1 pohár tejföl
1 ek liszt

Főzőcske
Előszőr is a burgonya hámozás fájdalmas műveletével kezdem, majd apró kockákra vágom őket. Minél apróbbak annál gyorsabban meg fognak puhulni, szóval ha időt és energiát akarunk spórolni, akkor mindenképpen kíméletlenül kell aprítani. Ezután karikára vágom a póré hagymát, a bacon szalonnát pedig vékony csíkokra és ez utóbbi ropogósra pirítom a fazékban, amiben a leves fog készülni. Ha szép pirosra sültek egy kanállal kihalászom őket. A szalonna visszamaradt zsírjára rakom a felaprított krumplit és a póréhagymát, majd felöltöm annyi vízzel, ami ellepi. Mehet bele a leveskocka, a lángot feltekerem alatta amíg fel nem forr. Ekkor lejebb veszem és kis lángom szinte szét főzőm a zöldségeket.
Ha ez a pillanat elérkezett akkor rásegítek egy kis pürésítéssel: itt lehet használni merülő mixert, ha szeretjük hogy itt-ott azért találkozunk egész darabokkal. Ha viszont teljesen lágy, sejmes állagot szeretnénk, akkor inkább a turmixgép a javasolt, és szűrőn keresztül öntsük vissza a cuccost az edénybe. Ekkor jöhet hozzá még egy liter víz.
A záró mozzanat következik: újra felmelegítjük a levest, és közben tejfölös habarást készítünk, azaz az egy pohár tejfölt elkeverjük egy evőkanál tejföllel (csomómentesre!), hozzá merünk két evőkanállal a levesből és azzal is alaposan elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett visszaöntjük az egészet a fazékba. Jöhet egy csepp kóstólás, hogy nem kell-e utánna sózni, majd az újra forrástól számított 5 perc múlva már kész is.
Tálalásnál csészébe mérjük a levest, majd a lepirított bacon csíkokkal bőkezűen megszórjuk. Remek füstös ízt ad neki. Nyami.

Tipp
Igazából ennél több liszt tényleg nem kell a habaráshoz, mert a leturmixolt krumpli egyébként is sűrít. Sőt ha valaki nem igényli, hogy a leves totál sűrű legyen, akkor ez a mozzanat el is maradhat. Vagy alternatív megoldás lehet, ha étkezési keményítőt használunk, ha például valaki liszt érzékeny. Ez esetben egy teás kanál keményítőt keverjünk el két evőkanál hideg vízben és ezt adjuk a tejfölhöz, majd a leveshez. Fontos, hogy ennél a megoldásnál, ha felforrt a leves akkor már nem kell tovább forralni, a melegítés hatására sűrít a keményítő, a forralás hatására viszont gyorsan el tudja veszíteni ezt az állagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése