2010. november 14., vasárnap

Karamellás tejberizs





Ha könnyű és egyszerű, de mégis különleges desszertre vágyom egy tartalmas étel után, akkor ez egy remek ajánlat.







Hozzávalók
1 dl fényezetlen A rizs
1 dl víz
pici só
fél liter tej
1 kk fahéj
4 evőkanál akác méz
barna cukor

Sütőcske
Először is egy sima tejberizst készítek. A rizst átmosom, lecsöpögtetem. A vízet felforralom egy edényben és hozzáadom az átmosott rizst. Kevergetve megvárom, míg a rizs magába szívja az összes vízet. Ekkor hozzáadom a tejet, majd először fedő nélkül, aztán az első 10 perc után fedő alatt kb. 30 perc alatt készre főzöm. Az első 10 percben azért nem szabad lefedni, mert akkor ki fog futni, aztán takaríthatom az egész tűzhelyet. Amíg fő azért rendszeresen ránézek és megkutyulom, egyrészt, hogy ne égjen oda az edény aljára, másrészt, ha esetleg kell még hozzá tej, akkor pótolni tudjam (a rizs fajtájától is függ, hogy mennyi tejet vesz fel, lehet, hogy a fél liter kevés lesz), az ugyanis nem jó, ha összeáll, krémesnek kell lennie.
Ha elkészült még 10 percet pihentetem a fedő alatt, majd hozzákeverem az akác mézet és a fahéjat, majd szuflé formákba kiporciózom. 2-2 evőkanál barna cukorral megszórom a tetejüket, majd sütőbe rakom őket.
Itt a sütő grill funkciójára lesz szükség. A grillezés hatására a cukor megolvad a tejberizs tetején, egy része szépen leszivárog a rizsszemek közé, a másik része, pedig barna karamellé sül a tetején. Így a végeredmény: belül forró és krémes, a tetején pedig szilárd és ropogós a karamell réteg. Kellemes élvezkedést!

Tipp
Ha szeretnénk fokozni a dolgot, akkor a tejbe rizsbe a végén keverhetünk gyümölcsöket (lényegében így gyümölcsös rizst készítünk), például ananászt, barackot, almát, kivit, stb., vagy akár csoki darabokat is.
A tálalásnál az ízek és állagok kontrasztját fokozhatjuk, ha például fagyival vagy tejszínhabbal tálaljuk. Így a meleg mellett hideg is lesz, vagyis tökéletes az összhatás. Kiváló lehet például egy gombóc citrom fagyival a tetején, ami nemcsak a hidegsége miatt ad majd isten kontrasztot, hanem a fanyarsága kellemes ellenpólusa lesz az édes, karamellás tejbe rizsnek.

1 megjegyzés:

  1. Ma megfőztem a tejberizsig, és nagyon klassz lett! Még Szilárdka is evett belőle kb. 5 kanállal.

    VálaszTörlés