2011. június 22., szerda

Cseresznyés-mandulás pite

Na, minek van itt a szezonja? Hát bizony a cseresznyének! És miért szeretjük a pitét? Mert könnyű a tésztáját elkészíteni :). Igaz ugyan, hgoy a cseresznye magozása némi pepecseléssel jár, de szerintem mindenképpen megéri a fáradtságot. Mivel az eredeti változatot Szisz egy kicsit nehéznek találta csavartam rajta egyet és elkészítettem még egyszer. Így már tökéletes.

Hozzávalók
fél kiló cseresznye (magozottan ennyi!)
2 tojás
4 dl tejföl
2,5 dl cukor
5 dl finomliszt
1 csomag sütőpor
egy marék szeletelt mandula

Sütőcske

Nos hát a cseresznyét mosás után bizony ki kell magozni, nincs mese. Ez után pedig meg kell kóstolni, hogy elég édes-e. Ha igen, akkor nem kell lecukrozni, ha nem, akkor kell (nahát!). A lecukrozást a 2,5 dl cukorból teszem meg. Nem kell ám órákat hagyni a cukorban pépesedni, mert attól csak löttyedt lesz, csak addig amíg a tésztával elkészülök.
Ehhez a tojásokat ketté választom. A sárgájához adom a tejfölt és a cukrot (mindet, ami a lecukrozás után a 2,5 dl-ből megmaradt), és addig keverem, míg a cukor fel nem olvad. Ez után hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, majd keményre verem a tojásfehérjét, és a végén az is óvatosan beleforgatom. Ennyi volt a tészta elkészítése.
Veszek egy kb. 30x40 centis tepsit, megvajazom az alját és sütőpapírral is kibélelem, mert tutti agybajt kapnék, ha ez a finomság odakövülne az aljára. Ez után beleöntöm az egész tésztát és a fakanál segítségével elegyengetem. Majd profi hanyagsággal szóróm meg (ahogy a Bede Robitól láttam) az egészet a magozott cseresznyével, végül a szeletelt mandulával.
A sütőt légkeveréses fokozaton 165 fokra melegítem elő (normál sütőben kb. 180 fok kell, az a 4-5 fokozat), és kb. 20-25 perc alatt kész (a vége felé hústűvel csekkolom, hogy a közepe is átsült-e, azaz nem ragad-e rá a tészta a tűre).

Tipp
Ha végképp nagyon lusták vagyunk magozás ügyileg, akkor vegyünk fagyasztott gyümölcsöt, ahol ezt a fáradtságos műveletet már elvégezték helyettünk. No persze közel sem lesz olyan finom, mint a friss, ropogós gyümölcsből. Ja, és ne fagyottan tegyük a tésztába a cserkót, mert akkor sütés közben fog felengedni, és szétáztatja az egészet.
Igazán nem nagy tétel egy nagyobb teljesítményű cseresznye (eredetileg meggy) magozóba beinvesztálni. Én a piacon az edényesnél kemény 1300 forintért vettem egy nem kézi, hanem rugós példányt, amivel pikk-pakk el lehet végezni a munka oroszlán részét.
Aki velem ellentétben szereti a meggyet az természetesen azzal is készítheti. Sőt, áfonyával is isteni lehet, bár azt biztos, hogy le kell előre cukrozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése