2011. június 5., vasárnap

Csőben sült ravioli brokkolival



Ismét raviolis recept következik, merthogy nagyon szeretem a tésztát :). Ezúttal húshagyó módon, azaz vegetáriánus stílusban. És természetesen gyorsan és egyszerűen, mert nem szeretjük a pepecselést, szóval ez ismét egy hétköznap esti kaja (is lehet :)).



Hozzávalók
1 csomag spenóttal töltött ravioli
fél fej brokkoli
fél tömlős, tejszínes krémsajt (azaz 50 g)
15 dkg reszelt trappista sajt
1 pohár tejföl
1 ek mustár
1 ek foghagymakrém
só, bors

Főzőcske
Vizet teszek a tűzre melegedni, és amíg felforr, addig rózsáira vágom a brokkolit. Ha bugyog a víz, zsupsz bele a rózsák, max. 5 percre, mert csak előfőzni kell. 
Amíg a brokkoli elkészül elkészítem a rendkívül egyszerű öntetet a csőhöz, amiben sül majd a kaja. Azaz egy tálban összekeverem a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt és a foghagymakrémet. Sózom, borsozom, kóstolom. Ha valami hiányzik, pótolom.
Amikor a brokkoli ideje lejárt leszűröm, de a főzőlevéből fél bögrényit felfogok, mert az még kell az öntethez, hogy egy kicsit hígabb legyen. A tésztát és az előfőzött brokkolit egy hőálló tálba terítem, amíg elég nagy ahhoz, hogy a hozzávalók ne egymáson, hanem egymás mellett henteregjenek. Ráöntöm az öntetet, és elkészítem a csövet, azaz az egészet megszórom a reszelt sajttal. Mehet a sütőbe 180 fokra 15-20 percre. Ha már barnul a teteje, akkor jó.

Tipp
Vendég váró kajának is tökéletesen beillik, mert elő lehet készíteni, és ha megjönnek a vendégek csak be kell tolni a sütőbe.
Választhatunk sajttal töltött raviolit, de tortellinit is ehhez a recepthez, ami egyaránt lehet friss vagy szárított. Ez utóbbi esetben pár percre dobjuk a tésztát a brokkoli mellé a főzővízbe, merthogy muszáj egy kicsit előfőzni. Ha friss tésztát veszünk (amit onnan tudhatunk, hogy a boltban a hűtőpultban találjuk meg), akkor nem kell előfőzni, a szószban fürdőzés a sütőben éppen elég lesz neki ahhoz, hogy puha legyen.
Trappista helyett bármilyen sajtot választhatunk, ami nem kemény, azaz sülés közben kellően megolvad. Tökéletes választás pl. a mozarella (ha már az olaszoknál tartunk), de az edami, óvári, ementáli is remek. A krémsajt lehet zöldfűszeres is.
Ha tovább akarjuk fűszerezni, akkor bazsalikomot és oregánót javaslok. Az öntetbe sima só helyett tehetünk ételízesítőt, ez tovább fokozza az ízélményt.
Fokhagyma krém helyett persze készülhet friss fokhagymával is, így némivel több pepecs, hiszen pucolni meg aprítani kell. 2-3 gerezdnél ne tegyünk többet bele.
Brokkoli helyett karfiollal vagy spárgával is készíthetjük, de mindegyiket ugyanúgy elő kell főzni, kivéve ha fagyasztottat veszünk, mert akkor azt elég a tészta mellé a sütőedénybe dobni, azt még előfőzni sem kell (további idő spórolás :)).
Ne süssük túl magas fokozaton, hogy a tésztának legyen ideje megpuhulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése