2011. június 7., kedd

Karamellás tiramisu

Hogy mi a jó a tiramisuban? Most soroljam? Mondok inkább egyet: nem kell sütni, csak kevergetni, kavargatni és már kész is. Más: ha még nem jött volna le elárulom: imádom a karamellát :). Így most ismét ezen hódolat oltárán gyújtok gyertyát ezzel a recepttel. Könnyű és krémes, mint egy igazi tiramisu, és édes, mint a karamella. Igazi nyári édesség. Nyami. És jelentem: Szilárd is imádja :).


Hozzávalók (1 nagy tálhoz)
300 g babapiskóta (ez kb. 28-30 db)
500 g mascarpone
100 g + 4 ek cukor
10 ek tej
250 g + 1 dl tejszín
1 bögre karamellás tej
10 szem tejkaramella cukorka


Főzőcske
Legelőször is kiveszem a tejszínt a hűtőből, és amíg még jó hideg keményre verem (de azért nem kell vajat köpülni belőle!). Ezután színre lép a mascarpone, amit elkeverek a 100 g cukorral, míg az teljesen fel nem olvad benne, majd jöhet hozzá a tej, hígítás képpen. Ezt követően a kemény tejszínhab, és zárásként az apró kockákra vágott tejkaramellák.
Na, ha már kész a krém kerülhet elő a babapiskóta. Mindegyik szemet megmerítem a karamellás tejben (aminek a receptjét az előző bejegyzésnél olvashatjátok), majd a felét egyesével egy szögletes tálba pakolom. Ráterítem a krém felét, majd ismét a megfürdetett piskóta következik és végül ismét krém. Most hűtőbe teszem amíg a tetejére a karamell krémet elkészítem. Ehhez a 4 ek cukrot egy serpenyőben megolvasztom. Ha az alján a cukor elkezd folyóssá válni már folyamatosan kavargatom, hogy meg ne égjen. Ha már teljesen megolvad a cukor és szép karamell barna, akkor lehúzom a tűzről és hozzá öntöm az 1 dl tejszínt. Ezután mehet vissza a tűzre amíg a tejszínben a hideg hatására megkeményedett karamell fel nem olvad (közben nem kell folyamatosan kevergetni!). Ha kész tűz lekapcsol, és hagyom hűlni a cuccost, hiszen ilyen forrón nem lehet a tiramisura önteni, mert rögtön mély barázdákat szántana bele. Viszont azt sem szabad megvárni míg teljesen kihűl, mert akkor meg összeáll, mint a beton. Szóval ha már langyosra hűlt elő a behűtött tiramisuval, aminek a tetejére hanyagul rácsorgatom a krémet. Legalább 2 óra pihi kell neki a hűtőben a fogyasztás és az elismerő dicséretek begyűjtése előtt.

Tipp
A tejszínt akkor lehet keményre verni, ha tényleg jó hideg, azaz csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
Ha nincs kedvünk pepecselni a karamellás tejjel, akkor vehetjük készen is. Tejkaramellából viszont olyan fajtát válasszunk, ami puha, tehát ne szégyelljük a szemeket a zacskón keresztül megmeozni (azaz nyomkodni). Ha legalább egy éjszakát hagyjuk a készterméket pihenni, akkor a tejkaramella tökéletesen elolvad a krémben, és így édes kis karamell szigetekkel találkozhatunk fogyasztás közben. Viszont ha azonnal fogyasztjuk, akkor meg ravasz kis darabokban találkozhatunk vele, és ez az élmény is pazar tud lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése