2011. június 5., vasárnap

Karamellás tej




Ha jól emlékszem ezzel még tartoztam Jancsikának :). De bárki másnak is szívesen ajánlom, aki ugyanolyan karamella fanatikus, mint én, de a tartósító szerrel dúsított bolti nyavalyákat szintén nem kultiválja. Ez a legtökéletesebb reggeli itóka.



Hozzávalók
fél bögre kristálycukor
3 bögre tej

Főzőcske
A kristálycukort egy edénybe töltöm és karamellt készítek. Amikor a cukor elkezd az alján folyóssá válni, akkor már folyamatosan kell kevergetni, különben megég a kis édes. És nem szabad magas lángot használni! Ha már az összes kristály szemecske megadta magát a hőségnek, akkor az edényt lehúzom a tűzről, megdöntöm, hogy a karamell az egyik felébe helyezkedjen, majd hozzáadom a tejet. Vigyázat, sisteregni fog, hiszen a karamell tűz forró. Ez csak pár pillanat, ha megunta magát, akkor mehet vissza a tűzre. A lángot fel lehet tekerni, hiszen a cél az, hogy a meleg tejben felolvadjon a karamell. Ez még az előtt fog be fog következni, hogy a cucc felforrna, ezt nem is kell megvárni. Ha fogyaszthatóra hűlt már lehet is szopogatni az édes kis finomságot.

Tipp
Akinek a végeredmény túl édes, az tej hozzáadásával higíthatja (de én szeretem a dolce vita-t :)). Nagyobb adagot is nyugodtan lehet készíteni, a hűtőben 3-4 napig is eláll.
Barna cukorral is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése