2011. április 18., hétfő

Niki féle házi, vaniliás-túrós sajttorta

Azt a házi feladatot kaptam a kollégáktól, hogy készítsek egy hamisítványt egy neves gyorsétterem egyik híresen finom süteményéből. Nos, miután az összetevők és az elkészítési mód is titkos, így nem volt egyszerű a feladat, és kizárólag az ízlelő bimbóimra hagyatkozhattam, amikor tippeltem, hogy még is hogyan kéne hasonlót csinálni. Tudjátok, ami finom, de mégsem lehet miatta plagizálással vádolni. Én viszont nem vagyok irigy, és miután finom lett a végeredmény, ezért megosztom.


Hozzávalók egy 16 cm-es (8 szeletes) tortaformához
a tészta alaphoz
9,5 dkg finomliszt
1 csipet só
3,1 dkg cukor
1 ek tejföl
4,3 dkg margarin
1 kk sütőpor
és a krémhez:
2 tojás
15 dkg túró
16 dkg mascarpone
1 dl tejföl
2 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor

És hozzávalók egy 26 cm-es (12 szeletes) tortaformához
a tészta alaphoz
15,5 dkg finomliszt
1 csipet só
5 dkg cukor
másfél ek tejföl
7 dkg margarin
másfél kk sütőpor
és a krémhez:
3 tojás
24 dkg túró
26 dkg mascarpone
1,5 dl tejföl
3 és fél ek cukor
3 és fél csomag vaníliás cukor

Sütőcske
Ezt a tortát azért lehet szeretni, mert sem szeletelni nem kell, sem nyújtani, sem dagasztani, szóval kicsi kutyulgatás, sütés, hűtés és kész is. Legelőször a vajas tészta alapot készítem el. Ehhez a hozzávalókat egy tálba dobom (a margarint kisebb kockákra vágva), elkezdem őket az ujjaim között morzsolgatni, mint jó kislány a rózsafüzért. A morzsolgatás hatására elkezd szépen összeállni, ekkor lapos korongot formázok belőle, majd a kicsike ujjaimmal a tortaforma aljába nyomkodom. Figyelem! Nem kell, hogy pereme legyen! Ezután be vele a hűtőbe fél órára. Addig összedobom a krémet.
Ehhez két tál fog kelleni. Az egyikbe megy a tojás fehérje, a másikba a sárgája. A sárgákhoz hozzáadom a kétféle cukrot és habverővel egészen világosra verem, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor mehet hozzá a tejföl, túró és mascarpone, amivel az egészet összekeverem. A tojásfehérjét egyetlen csepp citromlével kemény habbá verem és beledolgozom (óvatosan) a túrós krémbe.
Elő a behűtött tésztával és be vele a 200 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc elősütés, majd kihalászás, aztán ráterítem az isteni krémet és visszatolom a sütőbe, aminek a hőfokát leveszem 150-re (légkeveréses fokozatban!). Tehát lassan sütöm 35-40 percet, aztán lekapcsolom a lángot, és a sütőben hagyom még legalább fél órát hűlni. Majd kiveszem, leveszem a tortaforma peremét (ez fontos, mert így tud a sülés közben távozó folyadék elfolyni, és így nem áztatja el az alsó tésztát) és úgy hagyom teljesen kihűlni. Végül porcukorral meghintve tálalom.

Tipp
Aki - úgy mint Dani - nem tudná, a mascarpone egy méregdrága tejszínes krémsajt, de sajnos semmi mással nem lesz az igazi. Viszont jó hír, hogy nem sok kell belőle hozzá :).
Lehet fokozni az élményt, ha valami fincsi házi lekvárt adunk hozzá kísérőnek, de kíséret nélkül is el tudja vinni a prímet.
Nemcsak lehet, de célszerű is előre elkészíteni, mert jó sokat kell pihennie, mielőtt szeletelhető lesz.
Attól ne ijedjünk meg, hogy sülés közben nagyon megemelkedik, ez a felvert tojásfehérjétől van, de hűlés közben szépen újra össze fog esni.
A tojásfehérjét legkönnyebben és leggyorsabban úgy lehet felverni, ha a egyetlen csepp citromlevet adunk hozzá, és a tojást hidegen vettük ki a hűtőből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése