2011. április 8., péntek

Exotikus tejberizs





Igazán kevés kell egy kis bolondításhoz, csak annyi, hogy próbáljuk össze az ízeket. A tejberizs magában is isteni, de hogy ne unjam meg szívesen variálom egy kicsikét.





Hozzávalók
1 bögre rizs
1 bögre forró víz
2 bögre tej
5 ek kristálycukor
2 ek kókuszreszelék
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
2 fej kiwi

Főzőcske
A rizst folyó víz alatt átmosom és némileg lecsepegtetem. Ezután előveszek egy méretesebb fazekat, mert a rizs a többszörösére fog dagadni főzés közben. Beledobom a rizst, csipet sót szórok rá és felöntöm a vízzel, amit közepes lángon elfőzök róla. Ehhez nem kell több pár percnél, aztán már lehet is felönteni a tejjel. amit előzőleg felforraltam a mikróban. Én nem szoktam lefedni és az első tíz percben nem is tágítok messzire mellőle, mert a tej szeret engedély nélkül rohangálni, aztán az ember csak fél percre nem figyel oda és már takaríthatja is az egész tűzhelyet. Kevergetni egyébként nem nagyon kell, fedő nélkül tizenöt percet kell főzni, egészen kis lángon, majd lekapcsolom alatt a tüzet, belekeverem a cukrot és a kókuszreszeléket. Eztán lefedem és így hagyom teljesen kihűlni. 
Közben a kiwiket megpucolom és aprócska, kb. fél centis kockákra vágom. Amikor a rizs már teljesen kihűlt, akkor hozzákeverem és már lehet is fogyasztani. Fahéjas kristálycukorral megszórva a tetejét lehet tovább fokozni az élményt.

Tipp
Kristálycukor helyett használhatunk barna cukrot vagy nádcukrot is, de akár mézet is, vaníliás cukor helyett pedig vanília kivonatot. A kiwit helyettesíthetjük vagy bővíthetjük más exotikus gyümölcsökkel, pl. banánnal, ananásszal, mangóval.
Kiváló reggeli tud lenni. Ez a mennyiség kb. 4 adagra elég, előre elkészíthető és reggelente elfogyasztható, a hűtőben 2-3 napig eláll. Sokkal finomabb, mint a boltban kapható gyümölcsrizsek, arról nem beszélve, hogy sokkal egészségesebb is. És igazán nem tart tovább elkészíteni, mint elmenni a boltba.

3 megjegyzés:

  1. És ez olyan jó szottyos lesz, mint a bolti? Nálunk mindig addig szívja magát a rizs, míg ki nem "szárad". Csak frissen szottyos, pedig én azt szeretem. :-(

    VálaszTörlés
  2. Nem lesz száraz, mert én is úgy szeretem, ha jó tacsakos, pont úgy, ahogy a fotón látszik (ez már kihűlt állapotban lett fényképezve). De ha nagyon-nagyon szottyosan szereted, és tuttira szeretnél menni, akkor mikor lekapcsolod alatt a lángot tegyél hozzá még fél bögre tejet, utána fedd le, és úgy hagyd kihűlni. Így nagyon klassz folyós lesz.

    VálaszTörlés
  3. Na köszi, akkor legközelebb így csináljuk! :-)

    VálaszTörlés