2011. február 27., vasárnap

Sárgarépás muffin


Ismét egy egyszerű sütemény recept azoknak, akik nem szeretnek pepecselni. Az egész recept legmacerásabb pillanata a sárgarépát lereszelni, ami ha rendelkezünk esetleg egy konyhai robokgéppel, akkor egyenesen a röhej kategóriáját súrolja. Szóval ennek bárki bátran nekiállhat. A végeredmény mintha a mézeskalács és a mézes puszedli házasságából született volna.




Hozzávalók
30 dkg sárgarépa
1 kk reszelt citromhéj
3 ek citromlé
5 tojás
10 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
csipet só
1 kk mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg őrölt mandula
12,5 dkg rétesliszt
12,5 dkg étkezési keményítő
fél csomag sütőpor
15 dkg porcukor
fél tojásfehérje
5 dkg szeletelt mandula

Sütőcske
Először is túlesek a nehezén, azaz a sárgarépa megpucolásán és lereszelésén. Egy méretes tálba teszem, elkeverem a citromlével, hogy tartsa a formáját, amíg a többi hozzávalóval elkészülök. Ami ezután jön már gyerekjáték. 
A tojásokat ketté választom (két újabb tálba). Először is a fehérjét veszem kezelésbe, kemény habbá verem. Amikor már kiállta a fejpróbát (a tálat a fejem fölé lefelé fordítva nem zúdul az egész cucc a nyakamba), akkor hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot és a fűszerkeveréket, jó alaposan elkeverem (nem kell félni attól, hogy a felvert hab összeesik, ez a végeredmény élvezeti értékén nem fog semmit sem rontani). Eztán mehet hozzá a tojások sárgája, majd a reszelt répa. Végül beleteszem az őrölt mandulát, a lisztet, a keményítőt és a sütőport, oszt az egészet összekutyulom.
No most aztán elő a muffin sütő formával, ezúttal hagyományos (nem szilikonos) formát használok, úgyhogy az üregeket kibélelem a papírformákkal. Mindegyiket kétharmadig megtöltöm és a 165 fokra (légkeveréses funkció) előmelegített sütőbe tolom. 15-20 perc kell nekik hogy elkészüljenek.
Amíg a mini torták sülnek elkészítem a cukormázat. Pofon egyszerű. A fél tojásfehérjét egy villával felverem, de éppen csak annyira, mint ahogy a tojás rántottához szoktuk az egész tojást. Eztán beleszórom a porcukrot (nem kell átszitálni, mert a tojásban úgyis felolvad) és a villával addig keverem, míg ragacsos massza nem lesz. Ha nem elég sűrű, akkor még mehet bele a cukorból (legalább olyan sűrűnek kell lennie, mint a méznek, különben nem fog szépen megszáradni a süti tetején).
Amikor a muffinok megsültek (tuttira a szokásos tűpróbával mehetünk, ha a közepébe dugva ne ragad rá a tészta, akkor biza jó), és már ki is hűltek, akkor mindegyik tetejét megkenem a cukormázzal és megszórom a szeletelt mandulával.
Ugye milyen egyszerű? És ugye milyen isteni? :)

Tipp
Ha tényleg szeretnénk, hogy a muffinunk a karácsonyi mézes sütire hajazzon, akkor cukor helyett használjunk mézet (nem mellesleg így egészségesebb is). Ekkor viszont előfordulhat, hogy egy lehelettel több liszt fog bele kelleni.
A tojásfehérjét sokkal könnyebb felverni, ha a tojás hideg volt és egyetlen csepp (nem több!) citromlevet adunk hozzá.
Ugyan ezzel a recepttel, ha megfelelő alkalom kínálkozik, akkor tortát is süthetünk, ez a tészta mennyiség egy 24 centis tortaformához elegendő. Csak arra kell figyelni, hogy tovább kell sütni (kb. 40 perc), hogy a közepe is jól átsüljön. A torta tetejét és oldalát a cukormázzal ugyanúgy bevonhatjuk (de ekkor az arány 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor), és ugyanúgy megszórhatjuk a reszelt mandulával, de valószínűleg több fog kelleni belőle, hogy az oldalára is fussa. Ha tovább akarjuk fokozni, akkor a tortát félbe is vághatjuk és megkenhetjük a közepét lekvárral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése