Most ismét egy olyan receptet osztok meg, ami hétköznapi gyors vacsorának is kiváló. Ez természetesen azt jelenti, hogy a tésztát nem magam készítem :), de ez véleményem szerint nem vesz le a recept remekségéből. Kiválóan alkalmas a húsvétról megmarad sonka felhasználására is.
Hozzávalók
1 csomag ravioli
1 paradicsomkonzerv (nem püré!!)
3 gerezd fokhagyma
2 kis fej lilahagyma
10 dkg füstölt sonka
10 dkg gomba
1 ek olaj
bazsalikom, oreganó
só, bors
reszelt sajt a tetejére
Főzőcske
Kezdés képpen felteszem a tészta főzővizét a tűzre, mivel ez eltart egy ideig. Aztán csíkokra vágom a sonkát, és az olaj társaságában egy serpenyőbe zuttyintom (az olaj fog segíteni, hogy puhuljon és ne égjen). Alacsony lángom lepirítom, ez eltart egy ideig, mert nem főtt sonkát használok. Ja és hogy a főzés után nem kelljen az egész tűzhelyet csutakolni fedőt teszek a serpenyőre. Amíg a sonka sül addig felaprítom a gombát és a hagymát, előbbit szeletekre, utóbbit félkarikára. Ha a sonka már jó, leveszem a fedőt, beledobom a zöldségeket, a lángot feltekerem és hirtelen összepirítom őket. Ezután kinyitom a paradicsomkonzervet, ráöntöm az egészre, és a fakanállal kissé összenyomkodom a paradicsomdarabokat. Belezúzom a fokhagymás és fűszerezem ízlésem szerint (mivelhogy én jó fűszeresen szeretem :)). Kb. tíz perc rottyintás kell a szósznak és kész.
Közben nyilván felforrt már a tésztavíz, tehát belerakom a raviolit és sűrű kevergetés mellett 3-4 percig főzőm (semmiképpen sem szabad tovább, mert széthullik!). Ezután leszűröm és az egészet az öntethez rakom. Összekeverem, hogy a tésztát mindenhol alaposan bevonja a szósz, majd szedek egy méretes tányérba. Alaposan megszóróm sajttal és bekebelezem :P.
Tipp
A ravioli tölteléke bármilyen lehet, de a legfrappánsabb ehhez az ételhez, ha hússal van töltve. Ha nincs sima füstölt sonkánk, akkor főtt-füstölttel is készíthetjük, így még gyorsabb is, mert csak pár percig kell pirítani.
A tetejére bármilyen típusú sajtot reszelhetünk. Tökéletes a hagyományos trappistával is, de ha különleges ízvilágra vágyunk, akkor válasszunk füstölt sajtot, ami a füstölt sonkával remek párost fog nyújtani. Ha szeretjük, hogy a sajt nyúlósan ráolvad a tésztára, akkor mozzarellával szórjuk meg.
Egyéb fűszert is használhatunk, pl. rozmaring és majoranna is passzol hozzá, és természetesen idény idején nyugodtan válasszunk frisset a szárított helyett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése