2011. május 1., vasárnap

Húsvéti muffin




Az alap receptet egy kedves kollégámtól kaptam, amit egy csavarral turbóztam fel húsvéti variációvá. Egyszerű és nagyszerű, kell ennél jobb, ha az ember egy kis változatosságra vágyik a sonka után?





Hozzávalók
2 dl joghurt 
másfél dl olaj
4 tojás
1 tk só
10 dkg reszelt sajt
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 szál újhagyma (zöldjével együtt)
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor 
10 dkg főtt, füstölt sonka szeletben

Sütőcske
Legelőször a négy tojásból kettőt keményre megfőzök. A sonka szeleteket negyedelem, akkora darabok kellene, hogy a muffin átmérőjénél ne legyenek nagyobbak.
A tésztát pikk-pakk össze lehet dobni. A joghurtot, az olajat, a másik két tojást és a sót egy tálba dobom és összekutyulom. Aztán beleszitálom a lisztet, hozzádobom a reszelt sajtot, az apró kockára vágott hagymát és a karikára vágott újhagymát. Ismét kutyulás és kész is.
Következik az összeállítás. A kemény tojásokat megpucolom és szeletekre vágom, mint ahogy a rakott krumplihoz szokás. Előkotrom a muffin sütőformát, és mindegyikbe tolok egy papír kosárkát. A tészta felét szétadagolom a formákba, aztán mehet mindegyikre egy szelet sonka és egy szeret tojás. Ezután jöhet a tészta másik fele a tetejükre. 
A sütőt 165 fokra előmelegítem és bő 15 percet sütöm benne a kis drágaságokat. Eztán már lehet is fogyasztani. Nyami :P.

Tipp
Az nem baj, ha karakteresebb ízű sajtot választunk a tésztába, de én sima trappistával csináltam, és úgy is isteni. Füstölt sajttal is fel lehet dobni. Aki még inkább akar flancolni, az a végén a muffinok tetejére is dobhat reszelt sajtot.
Autentikusan a húsvéti kötözött sonkát a legjobb beletenni, de sima gépsonka, vagy tarja is tökéletesen megfelel a célnak. A lényeg, hogy lehetőség szerint ne legyen lehelet vékony, úgy az igazi, hogyha tényleg találkozunk a sonka ízével majszolgatás közben.
A kisült tésztát meg kell várni míg teljesen kihűl, mert csak úgy lehet róla szépen, könnyedén lehúzni a papírt.
Csinálhatjuk azt is, hogy a sonkát és a tojást is apró kockákra vágjuk és úgy keverjük a tésztához, de nekem nem volt kedvem pepecselni. Úgy nem olyan konkrétan találkozunk a húsvéti hozzávalókkal, mindenki maga döntse el, hogy úgy jobb vagy rosszabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése