Az alap receptet egy kedves kollégámtól kaptam, amit egy csavarral turbóztam fel húsvéti variációvá. Egyszerű és nagyszerű, kell ennél jobb, ha az ember egy kis változatosságra vágyik a sonka után?
Hozzávalók
2 dl joghurt
másfél dl olaj
4 tojás
1 tk só
10 dkg reszelt sajt
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 szál újhagyma (zöldjével együtt)
20 dkg liszt
1 tk só
10 dkg reszelt sajt
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 szál újhagyma (zöldjével együtt)
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg főtt, füstölt sonka szeletben
Sütőcske
Legelőször a négy tojásból kettőt keményre megfőzök. A sonka szeleteket negyedelem, akkora darabok kellene, hogy a muffin átmérőjénél ne legyenek nagyobbak.
A tésztát pikk-pakk össze lehet dobni. A joghurtot, az olajat, a másik két tojást és a sót egy tálba dobom és összekutyulom. Aztán beleszitálom a lisztet, hozzádobom a reszelt sajtot, az apró kockára vágott hagymát és a karikára vágott újhagymát. Ismét kutyulás és kész is.
Következik az összeállítás. A kemény tojásokat megpucolom és szeletekre vágom, mint ahogy a rakott krumplihoz szokás. Előkotrom a muffin sütőformát, és mindegyikbe tolok egy papír kosárkát. A tészta felét szétadagolom a formákba, aztán mehet mindegyikre egy szelet sonka és egy szeret tojás. Ezután jöhet a tészta másik fele a tetejükre.
A sütőt 165 fokra előmelegítem és bő 15 percet sütöm benne a kis drágaságokat. Eztán már lehet is fogyasztani. Nyami :P.
Tipp
Az nem baj, ha karakteresebb ízű sajtot választunk a tésztába, de én sima trappistával csináltam, és úgy is isteni. Füstölt sajttal is fel lehet dobni. Aki még inkább akar flancolni, az a végén a muffinok tetejére is dobhat reszelt sajtot.
Autentikusan a húsvéti kötözött sonkát a legjobb beletenni, de sima gépsonka, vagy tarja is tökéletesen megfelel a célnak. A lényeg, hogy lehetőség szerint ne legyen lehelet vékony, úgy az igazi, hogyha tényleg találkozunk a sonka ízével majszolgatás közben.
A kisült tésztát meg kell várni míg teljesen kihűl, mert csak úgy lehet róla szépen, könnyedén lehúzni a papírt.
Csinálhatjuk azt is, hogy a sonkát és a tojást is apró kockákra vágjuk és úgy keverjük a tésztához, de nekem nem volt kedvem pepecselni. Úgy nem olyan konkrétan találkozunk a húsvéti hozzávalókkal, mindenki maga döntse el, hogy úgy jobb vagy rosszabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése