Piskóta tekercset egyáltalán nem olyan bonyolult készíteni, mint amilyennek tűnik. Ez a süti azért is jó, mert a töltelék - cserébe a pici pepecselésért a tésztával - egyszerű, mint a raklap. A citromos beütés pedig nyáron is kellemes desszerté varázsolja, főleg, hogy a töltelék nem az a nehéz vajas krém.
Hozzávalók
5 tojás
5 ek kristálycukor
5 ek finomliszt
2 citrom
30 dkg mascarpone
15 dkg porcukor + 4 ek a tetejére + valamennyi a feltekeréshez
Sütőcske
A tojásból, cukorból, lisztből hagyományos piskótatésztát készítek. Ehhez a tojásokat ketté kell választani, egy tálba tenni a fehérjét és egy másikba a sárgáját. Én először mindig a fehérje felverésével kezdem, mert utána nem kell elmosni a habverőt, ugyanazzal lehet felverni a sárgáját is (visszafelé nem működik). Szóval egyetlen csepp citromlevet teszek a tojásfehérjéhez (ezzel tuttira kő keményre lehet verni) és addig verem, míg megáll a tálban fejjel lefelé fordítva is. A sárgájához hozzáadom az összes kristálycukrot és azt is felverem, egészen fehéredésig (amikor a cukor már teljesen felolvadt benne). Ha már majdnem vaj világos, akkor a két citrom reszelt héját belekeverem. Ezután adagonként rakom össze a tésztát: a tojássárgájához a fehérje egyharmadát, majd rászitálom a liszt egyharmadát, és csak ezután keverem össze, de nagyon óvatosan, hogy a hab ne törjön meg. Amikor már egynemű jöhet a következő egyharmad, és ugyanígy az utolsó egyharmad is. Csecse.
A tésztát egy sütőpapírral kibélelt, kb. 30x40 centis tepsibe simítom és 165 fokra (légkeveréses fokozat) előmelegített sütőben negyed óra alatt megsütöm.
A tésztát még forrón kell a tepsiből kivarázsolni és feltekerni. Ennek a technikája a következő: egy méretes konyharuhát kiterítek a munkalapra és alaposan megszóróm porcukorral (ez azért kell, hogy a tészta ne ragadjon majd hozzá a ruhához). A kisült tésztát egy határozott mozdulattal ráborítom, az aljáról (ami így most a teteje) leválasztom a sütőpapírt, a tetejét is megszóróm porcukorral és a konyharuhával feltekerem a hosszabbik széle mentén. Így most olyan, mintha a ruha lenne a töltelék és a borítás is. Bebugyolálva hagyom teljesen kihűlni.
Addig összedobom a tölteléket, amit tényleg csak dobás, mert pofon egyszerű. Egy tálban összekeverem a mascarponét a porcukorral és másfél citrom levével (egy pici azért maradjon belőle, mert a tetejére a cukormázhoz még kelleni fog). Hát ennyi.
Amikor a tészta kihűlt kitekerem a konyharuhából. Kicsit pöndörödnek a szélei, de nem szabad feszegetni, mert akkor eltörik. A belsejébe, mint egy zsebbe bekanalazom a töltelék egy harmadát, a többivel pedig megkenem a tésztát. Ezután ugyanúgy mint az előbb, csak konyharuha nélkül feltekerem ismét.
Záró mozzanat gyanánt egy kicsit még cifrázom a dolgokat. Fél citrom levét 4 ek porcukorral elkeverek, hogy a cukor egy kicsit megolvadjon a citromlében, aztán egy uzsonnás zacsiba töltöm. A zacsi egyik csücskit levágom és az így készült habzsákból csíkozom meg a süti tetejét. A máz kb. 10 perc alatt megdermed, ez után már fogyasztható is ez az isteni sütemény.
Tipp
A sütőpapírt könnyebb a tepsibe simítani, ha a csücskeit a tepsi aljáig bevágjuk, mert így nem ráncosodik.
Citrom helyett narancsos változatot is készíthetünk, és a tölteléket további gyümölcsökkel is feldobhatjuk (pl. apróra vágott eper, málna, ribizli). A töltelékbe reszelt csokoládét is tehetünk, és a süti tetejére is tehetünk cukormáz helyett olvasztott csokoládét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése