Ehhez a recepthez az ötletet Agádi Zsuzsitól kaptam, mert az ő vendégváró szendvicsük ihlette, azt fejlesztettem tovább. Szerintem pazar az ötlet, hogy a saláta öntetet némi zselatinnal elkeverve formába töltjük a salátát, hagyjuk megdermedni és aztán úgy szolgáljuk fel, hogy az összes vendégnek leessen az álla. Ugyanezt a módszertant alkalmaztam a saját, kedvenc heringes salátámnál.
Hozzávalók
2 teljes ecetes hering filé
6 db csemege uborka
negyed kígyóuborka
egy fej lilahagyma
egy nagy fej krumpli
1 főtt tojás
1 kis pohár tejföl
1 ek mustár
3 ek majonéz
1 ek cukor
1 dl a hering ecetes levéből
2 ek étkezési zselatin
só
Főzöcske
A krumplit megpucolom és kb. fél centis kockákra aprítom. Ez a méret lesz az etalon, mindent ekkorára fogok felvágni. A feldarabolt burgonyát egy edénybe teszem, felöntöm vízzel, alaposan megsózom és tűz fölé teszem, hogy megfőjön. Hozzá dobom a tojást is, kábé egyszerre kész is lesznek (az apróra vágott krumpli max. 10 perc alatt megfő annyira, hogy puha legyen, de még ne essen szét). Na szóval amíg ezek főnek mindent felaprítok az etalon méretre, kivéve a lilahagymát, amit egészen apróra kell felvágni. Minden mehet egy tálba, ha megfőtt a krumpli, akkor az is, illetve a megpucolt és minden dimenziójában felszelt kemény tojás is.
Elkészítem a pofon egyszerű öntetet: a tejfölt, a majonézt és a mustárt a cukorral addig keverem, míg ez utóbbi teljesen fel nem olvad benne. Az ecetes levet a mikróban pár perc alatt egészen forróra melegítem, majd kiveszem és az étkezési zselatint csomómentesre keverem benne. Ez mehet az öntethez, elkeverés, majd az öntet a saláta alapanyagokra, ismét elkeverés.
Ezután már csak a kiporciózás van hátra. Én ezúttal flancoltam, és mini kuglóf formákban töltöttem, így igazán elegáns előételt kaphatunk, de lehet egyszerűen egy gyümölcskenyér formába is tölteni és dermedés után szeletekre vágva tálalni. Akár így, akár úgy, mindenképpen főnyeremény: pazar íz és tálalás.
Tipp
Az eredeti recept lényegében a francia saláta bármely variánsaira épít, miközben elegáns szervírozást biztosít. Így értelemszerűen a hozzávalókat is ízlésünk és kedvünk, és az otthon fellehető hozzávalók függvényében variálhatjuk. Még egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető pl., ha fagyasztott zöldségkeveréket használunk.
Ha ragaszkodna a pástétom a formához, akkor az edényt merítsük pár percre forró vízbe, így könnyebb lesz jobb belátásra bírni és kicsalogatni.
Aki irtózik a kocsonya állagú ételektől elkészítheti a hering salátát hagyományos módon is, ez esetben egyszerűen kimarad az öntetből a zselatin. Egyszerűen nyakon öntjük a salátát az öntettel és már fogyaszthatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése