2010. október 21., csütörtök

Tőkehalmáj pástétom


Ha az ember lánya egy igazán finom és egészséges, és nem utolsó sorban rendkívül gyors reggelire vágyik, akkor ez a legtökéletesebb választás. A tőkehalmáj rendkívül gazdag omega három zsírsavban, ami a koleszterin ádáz ellensége, úgyhogy egy kiadós, lelkiismeret furdalás nélküli reggelihez ennél jobbat keresni sem lehet.



Hozzávalók
1 tőkehalmáj konzerv olajban
50 g tejszínes krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 citrom
1 kis fej lilahagyma
pár szál petrezselyem

Főzőcske
A konzervet kinyitom (e nélkül nehéz lenne :-)), az olajat teljesen leöntöm róla. Egy tálba borítom a cuccost, hozzáadom a krémsajtot, a tejfölt és egy villa segítségével egyneműsítem (vagyis alaposan összekeverem). A hagymát egészen apróra vágom, de ha valaki nem profi az aprításban, akkor reszelheti is. Szintén aprítás lesz a sorsa a petrezselyemnek is, ezek mind mehetnek hozzá a masszához. Végül jöhet az ízesítés: a citromot félbevágom és (mag nélkül) belefacsarom a tálba, majd megsózom az egészet. Kóstolás, utánna sózás vagy citromozás, ha szükséges, és már kész is. Pazar.

Tipp
A tőkehalmáj nagyon karakteres ízű, ezért további fűszer nem javallott. Mint ahogy a petrezselyemből is tényleg csak kevés kell. A lila hagyma helyett lehet használni újhagymát és póréhagymát is, de fontos, hogy a hagyma ne legyen erős, karakteres, különben elnyomja a főszereplő tőkehalmáj ízét.
Ugyanígy készíthetünk tonhal pástétomot is, csak a tőkehalmáj helyett tonhal konvervet vegyünk.
Tökéletes reggeli friss bagettel vagy zsemlével, de partira is tökéletes. Ez utóbbi esetben egy nagyobb adagot készítek, egy tálban kirakom az asztalra, díszítem petrezselyemmel és citromkarikával, és mellé grissinit vagy sós kekszet kínálok és indulhat is a mártogatás. A tál körül zajlik az élet, legalábbis amíg el nem fogy ;-).

2 megjegyzés: