2010. október 17., vasárnap

Uborkás-gombás csirke


Hirtelen vacsora
Vasárnap este. A hétvégén vásárlás már megint nem volt, úgyhogy abból kell összevarázsolni a vacsorát, ami idehaza leledzik. Nézzük csak, vagy egy fél doboz főzőtejszínem, el kellene használni mielőtt tökre megy. Ok, akkor legyen valami tejszínes :P.




Hozzávalók 2 főre:
20 dkg csirkemell (fagyaszóból)
10 dkg csemege uborka
1 fej vöröshagyma (póré is lehetne)
15 dkg gomba (szeletelve a fagyasztóból)
1,5 dl tejszín
2 dl tej
só, bors, mustár
1 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl

Főzőcske
Először is a karikára, fél karikára (mérettől függően) vágott hagymát olajon megdinsztelem (olivaolaj nem javalott, mert túl karakteres az íze, ez pedig nem mediterrán jellegű étel). Aztán a vékony csíkokra vágott pipicicit megpiritom rajta, végül hozzáadom a vékony csíkokra vágott uborkát. Egy serpenyőben besamell mártást rettyintek a szokásos módon: olaj, liszt (én rétest szoktam használni, mert kevésbé csomósodik, és jobban sűrít) megfuttatva rajta, majd felöntve a tejjel, összerottyintom és kész. Mindezzel nyakon öntöm a hagymás, uborkás pipimellet, majd az egészet sózom, borsozom (a só helyett ételízesítő is nyugodtan jöhet). Egyéb fűszer nem kell, mert így is karakteres lesz. Én ekkor teszem bele a fagyasztott gombát, de ha friss gombát használunk hozzá, azt az uborkával együtt kell belerakni. Végül jöhet a tejföl és mustár, de bőségesen, mert az uborka savanykás íze mellé csodálatosan passzol. Még egy rottyintásnyi idő és kész is.

Tipp
Nálam a fagyasztóban mindig található pipimell, így nem kell gondoskodni a beszerzésről, ha épp vasárnap este jut eszembe készíteni belőle valami finomat.
Szintén mindig jó, ha van a fagyasztóban szeletelt gomba (csiperke minimum, de más gomba is szóba jöhet, akár vargánya is, amivel például ez az étel is remek lehet), ami ha így fagyaszott állapotban kerül az ételbe azonnal meg is fő, hiszen a fagyasztás némileg roncsolja a rostokat, viszont ha frissen lett lefagyasztva akkor az értékéből ez a közjáték semmit sem vesz le.
A savanyú uborka tartósan eláll, úgyhogy állandó helye van a hütőben.
A tejföl minél zsírosabb ebbe az ételbe annál jobb, joghurt és kefir szóba sem jöhet.

Köret
Rizs vagy tészta (pl. hosszúmetélt vagy spagetti), én most rizst választottam.

Köret tipp
A rizs leggazdaságosan elkészítése a mikroban történik. Egy bögre rizst folyó víz alatt megmosok, hőálló tálba teszem (de olyanba, aminek teteje is van), és 2 bőgre forró vízzel felöntöm (a forró vizet a legolcsóbb a vízforralóban elkészíteni), és mehet a mikroba 5 percre a legnagyobb fokozatra, amíg fel nem forr. Ha felfort egy csapott evőkanál só megy bele (azért csak most, mert só nélkül gyorsabban felforr a víz), rá a fedő és vissza a mikróban 15 percre a legalacsonyabb fokozatra. Ha lejárt, akkor még 5 perc pihentetés a fedő alatt és kész is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése