2010. október 25., hétfő

Kolbászos-sajtkrémes rakott tészta





Ha elment az idő a sütögetéssel, viszont egy gyors és kiadós vacsora is kellene, akkor ime egy remek recept.






Hozzávalók
30 dkg sütőkolbász
1 fej vöröshagyma
30 dkg fodros kocka (tészta)
100 g tejszínes krémsajt
15 dkg reszelt sajt
2 evőkanál liszt
fél liter tej
paprika krém

olaj

Főzőcske
Azzal kezdem, hogy egy nagy fahézban felteszem a tésztának való vizet. Amíg az melegszik a sütőkolbászt apró kockákra vágom és egy leheletnyi olajon megpirítom. A cél az, hogy szétessen! Ha már eléggé morzsás akkor mehet hozzá az apróra vágott vöröshagyma, ezt egy kicsit megpárolom rajta. Ha a hagyma megpuhult lehúzom a tűzről megszórom a liszttel (rétessel kevésbé lesz csomós), elkeverem és rögtön felöntöm a tejjel, majd ismét keverés, vagyis lényegében inkább csomó mentesítés. Valójában besamelt készítek a kolbászos alapra, csak így megspórolom a külön edény bepiszkolását. Ha szép egynemű akkor mehet vissza tűzre sűrűsödni. Közben figyelem a tészta vízét: ha felforrt mehet bele a só, majd a tészta (azért csak most, mert így a víz gyorsabban felforr - energia takarékosság), és kifőzöm az előírás szerint. Nem kell teljesen puhára, mert még a tepsiben is fog sülés közben puhulni!
Vissza a szószhoz: ha besűrűsödött akkor mehet bele a krémsajt és a paprika krém. Figyelem! Ilyenkor nélkülözhetetlen a kóstolás és annak eldöntése, hogy mennyi sót igényel a cucc (merthogy a sajt és a paprika krém, nomeg a kolbász is sós, előfordulhat, hogy egyáltalán nem kell utánna sózni). Na szóval, véglegesre ízesítem és elzárom a tüzet alatta.
Jöhet az összeállítás: nagy tepsibe a kifőtt, leszűrt tésztával és a mártással, majd egy alapos elkeverés. A tetejére pedig a reszelt sajt. 15-20 perc kell neki a sütőben 200 fokon (légkeveréses!) hogy ínycsiklandóan ráolvadjon a sajt és gusztusosan bugyogjon ki alóla a mártás. Nyami.

Tipp
Aki szereti a csípőset az nyugodtan választhat csipős kolbászt is, vagy csipős paprika krémet. Kolbász helyett paprikás szalámi is lehet. Ami a lényeg: akár kolbász, akár szalámi, ne legyen nagyon száraz. Tökéletes például a debreceni kolbász vagy chorizo, de bármilyen házi készítésű szajré is, ha még kellően friss és nem száradt ki.
Lehet bolondítani a dolgot további hozzávalókkal, például morzsolt kukoricával, babbal vagy apróra vágott pritamin paprikával.
A tetejére lehet bármilyen kevésbé karakteres sajtot tenni, ami jól olvad, például trappista, mozzarella, ementáli, és a mártásba is keverhetünk reszelt sajtot a krémsajt mellé. Teszem azt egy kis füstölt parenyica csodákat tud művelni.
Fodros kocka helyett is használhatunk bármilyen más típusú tésztát. Mondjuk szarvacskával, fusilival, de makarónival is tökéletes tud lenni.
Egy szó mint száz: végtelen a variációs lehetőségek tárháza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése