Ha az ember lánya sütemény sütésre adja a fejét, akkor annak két indoka lehet:
1. Vendégseregnek kell készíteni valamit, lehetőleg gyorsan és hatékonyan.
2. Az alkotás öröméért.
Ez a recept mindkettőre tökéletesen alkalmas. Ha a második indok a motiváció, akkor kezdjük azzal, hogy töltünk magunknak egy pohárral a kedvenc italunkból, csendes magányunkba bezárkózunk a konyhába és már jöhet is a művészet.
Hozzávalók:
33 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
20 dkg kocka margarin
4 evőkanál cukor
2 tojás
kb. 1 dl tejföl
1 dl almalekvár
10 dkg szeletelt mandula
1 kg alma
15 dkg barna cukor
fahéj
Sütőcske
A lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáadok 7 dkg darált mandulát, a cukrot, a tojások sárgáját, és az apró kockákra vágott margarint. Addig morzsolom míg elkezd összeállni. Ekkor lehet már látni, hogy még mennyi tejfölre lesz a tésztának szüksége ahhoz, hogy ruganyos, vagyis nyújtható legyen (előfordulhat ugyanis, hogy a liszt sikértartalmától függően nem lesz szükség mind az 1 dl-re). Ha kellemesen összeállt, akkor nyomás vele a hűtőbe amíg az almát elkészítem.
Az almákat zöldséghámozóval megpucolom és lereszelem. Tipp: ha nem csumázzuk ki az almát, akkor könnyebb reszelni. Lényegében az almát kell a csumáról lereszelni (a végén csak a közepe marad a kezünkben). Így a reszelés is könnyebb és a csumázás macerás műveletét is megspóroljuk. Ha lereszeltem az egészet jöhet hozzá a barna cukor és egy teáskanál fahéj. Alaposan elkeverem a cuccost és hagyom egy kicsit állni, hogy az alma kiengedje a levét.
E közben ki lehet nyújtani a tésztát: ketté veszem és 30x40 cm-es téglalapra nyújtom. Nem kell megijedni: vékony lesz. Ha valaki a vastagabb tésztát szereti semmi gond: használjon kisebb tepsit vagy csináljon dupla adag tésztát. A kinyújtott tésztát vastagon kivajazott tepsibe terítem. Fontos pillanat: itt kell megkenni az alma lekvárral és aztán megszórni a maradék darált mandulával. Ez után jöhet a reszelt alma, amit rendesen ki kell facsarni, hogy ne áztassa el a tésztát. Majd a tészta másik felét is kinyújtom és beborítom vele az egészet. Végül a tojások fejérjéjével kiadósan megkenem a tetejét és megszóróm a szeletelt mandulával. Irány a sütő 165 fokra (légkeverésesbe!) kb. 20 percre, de tessék figyelni rá. Kár lenne ezért a remek sütiért, ha már egyszer ennyi dolgoztam vele :P!
Tipp
Ez a süti azért jó mert, nem kell keleszteni a tésztáját, mint a pitének, és az almát sem kell előre megdinsztelni. Csak össze kell rakni, megsütni és kész.
Alma lekvár helyett más, kevésbé fanyar ízű gyümölcs lekvárt is használhatunk, pl. sárgabarack, őszi barack, eper, málna.
Mandula helyett dióval is készülhet, azzal is pazar.
És az isten szerelmére, a lecsöpögtetésből visszamaradt almalevet ki ne öntsük!!! Tele van értékes vitaminokkal és a barna cukor-fahéj ízesítés csodálatos itallá varázsolja. Kicsi vízzel higítva páratlan frissítő ital.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése