2011. január 17., hétfő

Mama féle darázsfészek



Az én drága jó nagymamámnál senki sem készíti finomabban a darázsfészket, igaz az ő verziója nem teljesen azonos az eredeti recepttel. Viszont a család kizárólag ebben a formában imádja, úgyhogy a többi variációra fittyet hányunk. Igaz édesapa?






Hozzávalók
1 kg finomliszt
25 dkg burgonya
fél liter tej
3 dkg friss élesztő
25 dkg kocka margarin
20 dkg kristálycukor
15 dkg kakaópor
pici só és cukor


Sütőcske
Először is meghámozom a burgonyát, apró kockákra vágom, és felteszem egy edényben főni. Amíg ez rotyog a tűzön, addig átszitálom a lisztet, illetve 2 deci tejecskében felfuttatom az élesztőt (a tejbe csipet cukrot teszek, majd felmelegítem, akkor jó, ha a kisujjunkat beledugva se nem túl hideg, se nem túl meleg, ekkor belemorzsolom az élesztőt, és 15 perc pihit hagyok neki). A tésztába egy csipet sót teszek. Ha az élesztőt felfutott hozzáadom a liszthez. Amikor pedig a burgonya már teljesen puha leszűröm, burgonya nyomóval pépesítem és azt is a tésztához adom. Jöhet a maradék tej, majd a gyúrás. Nem kell kétségbe esni, ha kemény a tészta, a burgonya miatt a gyúrás közben ilyen marad sajna az állaga, de a keléstől szépen meg fog puhulni. Ha egybe állt a költemény (előfordulhat, hogy ez nem jön össze elsőre, semmi gond, egy kis tej hozzáadásával lehet orvosolni a problémát), akkor a kilisztezett tálba teszem, és bedugom a sütőbe a legalacsonyabb (50 fok) hőmérsékletre egy egész órára kelni. 
Amíg a tészta kel elkészítem a tölteléket. Nagyon egyszerű. Lényegében egyetlen titka van, hogy a margarin szoba hőmérsékletű legyen. Hozzáadom a kakaót és a cukrot, és addig keverem míg egynemű nem lesz. Kész.
Egy óra múlva ismét színre lép a tészta. Én két részletben szoktam nyújtani, mert nem elég széles a konyhapultom, és így egyszerűbb, de ha adottak hozzá a technikai feltételek, akkor egyszerre is le lehet tudni. Na, ami a lényeg, hogy egy arasznyi szélesre kell nyújtani, 3-4 mm vastagra és olyan hosszúra, amire futja ezekből a paraméterekből. Ekkor egyenletesen elkenem rajta a tölteléket, majd a hosszánál fogva feltekerem. Fogok egy szimpatikus aprító szerszámot és 10 centi széles darabokra vágom. Ezeket a szeleteket egymás mellé állítom egy torta formába (nálam 28 centi átmérőjűbe), és még negyed órára visszateszem a sütőbe kelni. Eztán már ki sem veszem, feltekerem a hőcentit 150 fokra, és addig sütöm, míg a teteje szépen meg nem barnul (kb. 35-40 perc). Nyami.

Tipp
Azért kell alacsony hőfokon viszonylag sokáig sütni, hogy a középső hurkák is kellően átsüljenek. A krémben lévő margarin pedig hajlamos sülés közben vándorútra indulni, szóval nem árt, ha egy tepsit a rács alá rakunk, hogy oda csöpögjön a fölös, különben a lecsöpögő cucc hamar füstölésnek indul a sütő alján.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, akár nagyobb tepsit is érdemes megtölteni vele. Az is el fog fogyni. :-)

    VálaszTörlés