2011. szeptember 7., szerda

Sonkás-karfiolos rakott tészta




Nyári szünet után ismét jöhetnek a receptek, ezúttal egy karfiolos fogás, hiszen szezonja van. Húsimádóknak is nyugodt szívvel ajánlom. Szokás szerint egyszerű az elkészítés, szóval hétköznap estére is választható tartalmas családi vacsora.




Hozzávalók (1 tepsihez)
1 fej karfiol
250 g csavart tészta (fusili)
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gépsonka
20 dkg főtt füstölt tarja
4 szál bacon szalonna
1 kis pohár tejföl
100 g tejszínes krémsajt
1 dl tej
1 ek mustár
20 dkg reszelt sajt
ételízesítő
2 ek olaj

Főzőcske
A tésztát és a karfiolt is meg kell főzni, ez utóbbinak icipicit kevesebb idő kell. Ezért azzal kezdek, hogy egy nagy fazék vizet a tűzre rakok. Amíg a víz felforr a karfiolt megszabadítom a zöldjétől és kisebb méretű (de nem apró) rózsákra vágom.
Szintén felvágom a sonkát és a tarját méghozzá vékony csíkokra. Egy serpenyőt a tűzre dobok és megforrósítom benne az olajat. Ha már serceg mehet bele mindkét húsi. Ha már pörcösre pirultak (ehhez érdemes nagy lángot használni) akkor mehet hozzá a megpucolt, felkarikázott két fej vöröshagyma.
Elvileg mindeközben felforrt a főzővíz, úgyhogy mehet bele a tészta, majd 2 perccel később a karfiolrózsák is. A rózsák vízbe merülésétől még 8 percet kell főzni.
Amíg főnek és sülnek a cuccok össze lehet dobni a tészta öntetét. Kell hozzá egy tál és egy villa. Összezuttyintom a tejfölt és a sajtkrémet, higítom a tejjel, ízesítem a zúzott fokhagymákkal, a mustárral és az ételízesítővel. Kutyulás, kóstolás, igazítás, ha kell és ennyi volt az öntet.
Ha minden elkészült jöhet az összeállítás: kell hozzá egy bazi nagy tepsi. Zupsz bele a főtt tészta és karfiol, a lepirított hagyma és sonka-tarja, az egészre a szósz. Összekeverem, majd megszóróm a reszelt sajttal. A sajt tetejére - remekművem megkoronázásaként - felfektetem a bacon szalonna szeleteket és már mehet is a sütőbe 200 fokra. Ha a szalonna szépen megsült kész. Frissen és másnaposan is remek :).

Tipp
Természetesen fusili helyett más tésztát is választhatunk, pl. pennét vagy szarvacskát. De a hosszú tésztákat (spagetti, makaróni) nem javaslom.
Sonka és tarja helyett, ha van időnk pepecselni darált hússal is készíthetjük, mivel ez egy kicsit tovább tart, míg a serpenyőben elkészül. Cupákos ínyenceknek javaslom, hogy főtt (nyers vagy füstölt) csülökkel is próbálják ki.
Javaslom, hogy a tetejére kerülő reszelt sajtnak ne válasszunk markáns ízű sajtot, mert a húsok már így is jó karakteressé teszik az ételt. Így inkább ajánlott a trappista, mozzarella, edami használata.
Karfiol helyett készülhet brokkolival vagy akár kelbimbóval is. Az öntetbe tehetünk további fűszereket is, pl. petrezselymet, oregánót, bazsalikomot. Ízesíthetjük még paradicsomszósszal vagy kechuppal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése