2010. november 3., szerda

Zöldséges tükörtojás


Ha szeretnénk feldobni az unalomig elcsépelt, mégis isteni finom tükörtojást reggelire, akkor a következő recept remek megoldás lehet erre. Alig valamivel tovább tart, mégis kellemes változatoság tud lenni.









Hozzávalók 1 főre
2 tojás
fél fej lila hagyma
5 dkg bacon szalonna
zöld paprika
fél marék kukorica
ételízesítő, bors

Főzőcske
Először is azzal kezdem, hogy beizzítom a sütőt, ugyanis az étel abban fogja végleges formáját elnyerni. Ezután csíkokra vágom a szalonnát és egy serpenyőben lepirítom. Ha már jó az állaga, akkor mehet hozzá a nem egészen apróra vágott lila hagyma és a paprika, ezeket is egy kicsit megpunnyasztom rajta. Közben ízesítem az ételízesítővel, borssal, végül beleteszem a kukoricát. Itt használhatunk konzervet és mirelitet is, bármelyiket is választjuk egy pillanat kell már csak neki a serpenyőben.
Ha kész, akkor egy hőálló tálba borítom és ráütöm a két tojást és nyomás vele az előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon 10-15 perc kell neki, attól függően, hogy a tojást állagát hogy szeretjük (én magam imádom, ha folyós a sárgája :P).
Ugye milyen egyszerű?

Tipp
A zöldségeket természetesen ízlés szerint lehet a végtelenségig variálni. Újhagyma, póréhagyma, zöldborsó, karfiol, brokkoli, sárgarépa, karalábé, bab, akármi. A szalonna helyett is lehet sonka vagy bármilyen darált hús (csak tessék alaposan lepirítani), de különböző halkonzervekkel is remek lehet (pl. szardinia, szardella, tonhal). A zöldségeket ízesíthetjük egyéb fűszerekkel (pl. majoranna, bazsalikom, oregano, rozmaring, petrezselyem), fokhagymával, mustárral, ketchuppel is.
Tovább fokozható a dolog, ha a tojás tetejét megszórjuk egy kis reszelt sajttal, istenien ráolvad a tetejére sütés közben. Ez esetben célszerűbb a grill funkciót használni a sütőben.
Kísérőnek elmaradhatatlan a friss kenyér, zsemle vagy bagett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése